Η βαθύτερη υπέρυθρη εικόνα του Σύμπαντος μέχρι στιγμής.

Το διεθνές διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA παρέδωσε τη βαθύτερη, ευκρινέστερη υπέρυθρη εικόνα του μακρινού Σύμπαντος μέχρι στιγμής. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε την εικόνα του σμήνους γαλαξιών SMACS 0723, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα 11 Ιουλίου.  

Ο Μπιλ Νέλσον της NASA δήλωσε  «…δεν είναι μόνο η πρώτη έγχρωμη εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, είναι η βαθύτερη και ευκρινέστερη υπέρυθρη εικόνα του μακρινού Σύμπαντος μέχρι στιγμής. Αυτή η εικόνα καλύπτει ένα κομμάτι του ουρανού περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου άμμου… Είναι απλώς ένα μικροσκοπικό κομμάτι του αχανούς Σύμπαντος».

Και συνεχίζει… «αυτή η αποστολή έγινε δυνατή χάρη στην ανθρώπινη εφευρετικότητα – την απίστευτη ομάδα Webb της NASA, την Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Το Webb είναι μόνο η αρχή αυτού που μπορούμε να επιτύχουμε στο μέλλον όταν συνεργαζόμαστε προς όφελος της ανθρωπότητας».

Όσον αφορά την πρώτη εικόνα οι επιστήμονες δήλωσαν, ότι ξεχειλίζει από λεπτομέρειες. Ελπίζουμε να μας εξηγήσουν περισσότερα. Ωστόσο συγκαταλέγεται στις πρώτες έγχρωμες εικόνες του τηλεσκοπίου. 

Σήμερα στις 16:30 CEST – ώρα Ελλάδος 17:30 -  θα δημοσιευθούν σε ζωντανή μετάδοση και οι υπόλοιπες εικόνες. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το γεγονός σε ζωντανή μετάδοση μέσα από το ESA Web TV.

 

Πηγή άρθρου:

ESA - The European Space Agency