Ο σεισμός στη Φουκουσίμα άλλαξε τη βαρύτητα της Γης!

Ο σεισμός ο οποίος προκάλεσε το τσουνάμι και στη συνέχεια την πυρηνική κατάρρευση στη Φουκουσίμα, επηρέασε περισσότερο από ότι νομίζαμε τον πλανήτη μας. Ο δορυφόρος GOCE της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, κατέγραψε μια σημαντική αλλαγή στη βαρύτητα της Γης μετά τον σεισμό πριν πέσει από τον ουρανό στις 11 Νοεμβρίου.

Ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά το 2009, με σκοπό να συλλέξει δεδομένα για τη χαρτογράφηση της βαρύτητα της Γης με απαράμιλλη ακρίβεια. Παρ’ όλο που σκεφτόμαστε γενικά τη βαρύτητα ως σταθερή, η δύναμή της ποικίλλει σε περιφερειακό επίπεδο λόγω της άνισης κατανομής της ύλης στο εσωτερικό της γης. Ο δορυφόρος GOCE ήταν επιφορτισμένος με τη μέτρηση αυτής της διακύμανσης, με τελικό στόχο να δημιουργήσει έναν λεπτομερή χάρτη βαρύτητας.

Αυτό που δεν περίμεναν οι ερευνητές ήταν ότι ο δορυφόρος θα κατέγραφε μια αλλαγή στη βαρύτητα - σε πραγματικό χρόνο. Ο σεισμός του 2011, ο πέμπτος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, κατάφερε να μετατοπίσει πετρώματα αρκετά χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης, και να αλλάξει το σχήμα του πυθμένα της θάλασσας, αλλάζοντας και τη βαρυτική έλξη στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας. Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός, που τα όργανα καταγραφής μέσα στον δορυφόρο κατέγραψαν ακόμα και ηχητικά κύματα που προήλθαν από την τεκτονική κίνηση.

Όσο για τον δορυφόρο, μετά από μια σύντομη περίοδο ανησυχίας τον περασμένο μήνα, όταν οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι δεν μπορούσαν να προβλέψουν πού θα προσγειωθεί, ο GOCE διέσχισε τον ουρανό πάνω από τη Σιβηρία, τον Ειρηνικό, τον Ινδικό Ωκεανό και την Ανταρκτική, προτού αποτεφρωθεί. Μας έδωσε μια πιο σαφή για τη βαρύτητα της Γης, μια δύναμη από την οποία δεν κατάφερε να ξεφύγει.

Πηγή