Εναλλακτική, μικρότερη ανεμογεννήτρια διά χειρός Ρέντσο Πιάνο

Τα αποκαλυπτήρια μιας νέας, μικρότερης ανεμογεννήτριας, η οποία δεν αλλοιώνει το τοπίο και είναι κατάλληλη για τοποθέτηση ακόμη και σε αυλές σπιτιών, έκαναν ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο και η ιταλική Enel.

Ο ενεργειακός όμιλος με έδρα τη Ρώμη ανέθεσε στον αρχιτέκτονα, ο οποίος είναι γνωστός και στη χώρα μας για τα έργα του στο Φαληρικό Δέλτα, να σχεδιάσει μια ανεμογεννήτρια, η οποία δεν θα κυριαρχεί στο τοπίο, δεν θα αποτελεί αφορμή για διαμαρτυρίες κατοίκων για το θόρυβο ή το μέγεθός της και θα μπορεί να παράγει ενέργεια ακόμη κι όταν πνέουν άνεμοι χαμηλών ταχυτήτων.

Όπως προδίδει και το όνομά της Libellula, ο Πιάνο άντλησε έμπνευση για το σχέδιό του από τον τρόπο, με τον οποίο πετάει η λιβελλούλα. Σε αντίθεση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες που έχουν τρία πτερύγια, το δικό του σχέδιο έχει μόνο δύο. Όταν η ανεμογεννήτρια δεν βρίσκεται σε λειτουργία, τα πτερύγιά της ευθυγραμμίζονται με τον – ύψους 20 μέτρων - κεντρικό πυλώνα, ώστε να ελαχιστοποιείται η αλλοίωση του περιβάλλοντος χώρου.

«Ο σχεδιασμός του πρωτοτύπου δεν ήταν εύκολη υπόθεση γιατί έπρεπε να διαφέρει από τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες του παρελθόντος», αναφέρει ο ίδιος ο αρχιτέκτονας προσθέτοντας ότι η δική του ανεμογεννήτρια χρειάζεται ανέμους ταχύτητας μόλις 8 χιλιομέτρων την ώρα για να λειτουργήσει, παράγοντας έως και 55Kw, ικανές να τροφοδοτήσουν 15 νοικοκυριά.

Όπως επισημαίνουν Πιάνο και Enel, η πρότασή τους είναι ιδανική για μικρής κλίμακας παραγωγή ενέργειας, ενώ είναι αρκετά μικρή και αθόρυβη για να τοποθετηθεί σε κατοικημένες περιοχές. Παρά το γεγονός ότι η Libellula θα αργήσει να μπει σε τροχιά εμπορικής παραγωγής, το πρωτότυπο δοκιμάζεται ήδη σε τοποθεσία κοντά στην Πίζα.