Τα 4 εκατομμύρια ξεπερνούν οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων

Οι συνολικές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα φτάσουν τα τέσσερα εκατομμύρια στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με νέα έκθεση του ερευνητικού ιδρύματος Bloomberg NEF. Ωστόσο, αν συνυπολογιστούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών λεωφορείων, ο αριθμός ορόσημο ξεπεράστηκε στις αρχές Ιουλίου.

Ενώ χρειάστηκαν πάνω από πέντε χρόνια για να επιτευχθεί το πρώτο εκατομμύριο πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, το τέταρτο εκατομμύριο χρειάστηκε μόλις έξι μήνες. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτό το ρυθμό ανάπτυξης, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα πέντε εκατομμύρια τον Μάιο του 2019.

Εκτός από το ρυθμό πωλήσεων, έχει επίσης αλλάξει η παγκόσμια κατανομή τους. Για το πρώτο εκατομμύριο πωλήσεων, το οποίο συμπληρώθηκε στα τέλη του 2015, η Βόρεια Αμερική ήταν η σημαντικότερη αγορά, με μερίδιο 39%. Ακολουθούσε η Ευρώπη, με 33%, ενώ η Κίνα είχε μόλις το 15%.

Ωστόσο, η Κίνα αντιπροσωπεύει σήμερα το 37% όλων των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο από το 2011, και περίπου το 99% των πωλήσεων ηλεκτρονικών λεωφορείων. Η τάση αυτή είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, ενώ οι αναλυτές αναμένουν ότι το 42% του επόμενου εκατομμυρίου θα πωληθεί στην Κίνα. Στην Ευρώπη θα αναλογεί περίπου το 26% των πωλήσεων, και στη Βόρεια Αμερική το 25%.

Η Ευρώπη συμπλήρωσε πρόσφατα το ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της και μέχρι το Μάιο του 2019 οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 1,3 εκατομμύρια. Η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό αυτό, ενώ οι ΗΠΑ αναμένεται να τον ξεπεράσουν αργότερα αυτό το έτος.