Στήβεν Χόκινγκ: Η ζωή του σε φωτογραφίες

Ο διαπρεπής Βρετανός θεωρητικός φυσικός του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που μελέτησε τη φύση της βαρύτητας και την προέλευση του σύμπαντος και έγινε έμβλημα της ανθρώπινης αποφασιστικότητας και περιέργειας, πέθανε νωρίς την Τετάρτη στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ. Ήταν 76 ετών.

Ο Στίβεν Χόκινγκ γεννήθηκε το 1942, σπούδασε Φυσική στην Οξφόρδη και μετέπειτα πήγε στο Κέμπριτζ για να συνεχίσει την έρευνα στην Κοσμολογία.

Σε ηλικία 22 ετών, διαγνώστηκε με μια σπάνια μορφή της νόσου του κινητικού νευρώνα. Στις προετοιμασίες του γάμου του με την γυναίκα του Τζέιν, οι γιατροί του έδιναν λίγο χρόνο ζωής. Ο γάμος του κράτησε για 26 χρόνια κατά τη διάρκεια του οποίου απέκτησαν 3 παιδιά.

Χρησιμοποιούσε μία αναπηρική καρέκλα και μιλούσε με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο Χόκινγκ έγινε ευρύτερα γνωστός από το βιβλίο που έγραψε το 1988 με τον ελληνικό τίτλο «Το Χρονικό του Χρόνου» το οποίο πούλησε πάνω από 10 εκ. αντίτυπα.

Ο Χόκινγκ αργότερα παντρέυτηκε μία από τις νοσοκόμες του, την Ελέιν Μέισον, το 1995. Ο γάμος του διήρκησε 11 χρόνια.

Το 2007 ο Χόκινγκ έγινε ο πρώτος παραπληγικός που βρέθηκε σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας όταν ταξίδεψε με το ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος προσομοίωσης. "Πιστεύω ότι ο άνθρωπος δεν έχει μέλλον αν δεν ταξιδέψει στο διάστημα" είπε μετά από αυτή την εμπειρία.

Ο παγκοσμίου φήμης Φυσικός συχνά έδινε διαλέξεις σε πανεπιστήμια σε όλη την υφήλιο (στην φωτογραφία στο πανεπιστήμιο Τζόρτζ Ουάσινγκτον το 2008).

Κέρδισε πολλές διακρίσεις στους τομείς των Μαθηματικών και της Φυσικής. Το 2009, βραβεύτηκε με το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Η ζωή του έγινε ταινία το 2014 με τίτλο "Η θεωρία των πάντων" με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Έντι Ρέντμεϊν που ενσάρκωσε τον διάσημο Φυσικό.

“Κανένας επιστήμονας, από την εποχή του Αινστάιν, δεν κατάφερε να προσελκύσει την φαντασία του κοινού σε τόσο μεγάλο βαθμό" είπε για τον Χόκινγκ ο Μίτσιο Κάκου καθηγητής θεωρητικής Φυσικής του πανεπιστημίου της Σίτυ της Ν.Υόρκης.

Πηγή

BBC