Ρέκορντμαν του Διαστήματος

Ρεκόρ συνολικής παραμονής στο Διάστημα έσπασε τη Δευτέρα ο Ρώσος κοσμοναύτης Γκενάντι Παντάλκα, ο οποίος όταν επιστρέψει στη Γη τον Σεπτέμβριο θα έχει μείνει σε συνεχή διαστημική τροχιά 878 μέρες.

Ο 57χρονος Παντάλκα αυτή τη στιγμή διοικεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS και πρόκειται να επιστρέψει στις 11 Σεπτεμβρίου, στόχος του όμως είναι να σπάσει το φράγμα των 1.000 ημερών. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στον επίσης Ρώσο Σεργκέι Κρικάλεφ με 803 ημέρες, εννέα ώρες και 41 λεπτά.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία έκανε γνωστό ότι θα αναγνωρίσει επίσημα το νέο ρεκόρ του Παντάλκα, αφότου θα έχει 5% περισσότερο χρόνο στο Διάστημα σε σχέση με τον προκάτοχό του Κρικάλεφ, κάτι που θα συμβεί στις αρχές Αυγούστου.

Ο Ρώσος κοσμοναύτης έχει ταξιδέψει πέντε φορές στο Διάστημα και είναι ο μόνος που έχει τεθεί επικεφαλής του ISS τέσσερις φορές. Το πέμπτο του ταξίδι ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με τους συμπατριώτες του Μιχαήλ Κορνιένκο και τον Αμερικανό Σκοτ Κέλι, οι οποίοι και θα παραμείνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έναν χρόνο προκειμένου να μελετήσουν τις επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα από τις διαστημικές πτήσεις.

Η παρατεταμένη παραμονή στο Διάστημα αποτελεί μια σωματική και ψυχική πρόκληση για τους ανθρώπους. Ομως η NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες θέλουν να προετοιμασθούν κατάλληλα εν όψει και της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Αρη.

Ο «αιώνιος» αστροναύτης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1958 στην πόλη Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας, αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Αεροπορική Ακαδημία του Εϊσκ κι έκανε το πρώτο ταξίδι στο Διάστημα τον Αύγουστο του 1998 ως διοικητής διαστημοπλοίου Σογιούζ TM-28. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πραγματοποίησε έναν περίπατο στο Διάστημα και μια μεταφορά υλικών σε κάψουλα που ήταν σε τροχιά. Η όλη επιχείρηση κράτησε εξίμισι ώρες.

Οταν δεν βρίσκεται στη Σελήνη -κάτι... σπάνιο όπως αποδεικνύει το ρεκόρ του- πηγαίνει φανατικά στο θέατρο κι ασχολείται με τις καταδύσεις και τις πτώσεις με αλεξίπτωτο. Είναι παντρεμένος με την Ιρίνα Παντάλκα και έχουν τρεις κόρες.

Η επόμενη αποστολή στον ISS

Η επόμενη επανδρωμένη πτήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματιστεί για τις 23 με 25 Ιουλίου από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με αστροναύτες από τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Προς το παρόν, τα ρωσικά Σογιούζ είναι τα μόνα που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα από και προς τον ISS, ένα τροχιακό εργαστήριο κόστους άνω των 100 δισ. δολαρίων.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Πηγή