Ο κόκκινος πλανήτης που γίνεται μπλε!

Ο κόκκινος πλανήτης που γίνεται μπλε!

Τόσα χρόνια ταινιών επιστημονικής φαντασίας έχουμε όλοι σχηματίσει μια συγκεκριμένη εικόνα για τον Πλανήτη Άρη, κόκκινος και με πολύ σκόνη. 
 

Όμως το σκάφος Curiosity έστειλε εικόνες που συναρπάζουν με τον Κόκκινο Πλανήτη να γίνεται μπλε κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος. 

Ο φωτογραφίες στάλθηκαν από το rover ασπρόμαυρες στις 15 Απριλίου. Η χρωματική απόδοση οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντας και συγκεκριμένα στην Damia Bouic από το Planetary Society

Όπως καταλαβαίνετε οι επιστήμονες είναι συγκρατημένοι με αυτή την χρωματική απόδοση και επιμένουν ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε και πολύ τα χρώματα των φωτογραφιών που στέλνει η κάμερα του rover από τον Άρη. 

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε το Rover να βγάζει selfie :P  

Μια πιθανή εξήγηση για το εντυπωσιακό μπλε χρώμα, λένε, ότι οφείλεται στην κόκκινη σκόνη της ατμόσφαιρας του πλανήτη, η οποία φιλτράρει μεγάλη ποσότητα από τις ερυθρές ακτίνες του Ήλιου.Έτσι λοιπόν, καθώς δύει ο Ήλιος το φως πέφτει στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας όπου η σκόνη είναι ακόμη πιο πυνκή.

Οι άνθρωποι εντυπωσιάστηκαν από τα χρώματα και οι επιστήμονες για το πως φαίνεται το μέγεθος του Ήλιου από τον Άρη. Η αλήθεια είναι ότι ο Ήλιος από τον Άρη φαίνεται πολύ μικρότερος από ότι στην Γη. Τέτοιου είδους πληροφορίες είναι πολύ σημαντικές για να κατανοήσουμε την ατμόσφαιρα του Πλανήτη. 

Αλεξάνδρα Μαξούρα
 

Πάντως το rover μέχρι στιγμής έχει δει 3940 ηλιοβασιλέματα και από τις επεξεργασμένες φωτογραφίες φτιάχτηκε το παρακάτω video.