Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός γιορτάζει τα 15α γενέθλιά του

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη για πάνω από μια δεκαετία. Ο ISS αποτελεί ένα διεθνές διαστημικό πρόγραμμα με τους αστροναύτες που ζουν και εργάζονται στον σταθμό να παραμένουν για κάποιους μήνες τον χρόνο στο διάστημα. Ο αμερικάνικος κόμβος Unity του ISS και η ρωσική μονάδα Zarya τέθηκαν σε τροχιά για πρώτη φορά στις 10 Δεκεμβρίου 1998.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα, ο ISS βρίσκεται πλέον σε τροχιά για 15 χρόνια. Ο αστροναύτης Bob Cabana ήταν ο διοικητής της πρώτης αποστολής του διαστημικού λεωφορείου που συνέδεσε τους δύο πρώτους κόμβους του ISS μαζί . Ο Cabana και ο Ρώσος αστροναύτης Sergi Krikalev μπήκαν στον ISS ταυτόχρονα, και έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που μπήκαν στον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Από το ταπεινό ξεκίνημα του, ο ISS έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια που βρίσκεται σε τροχιά. Το μέγεθός του αγγίζει πλέον αυτό ενός γηπέδου ποδοσφαίρου και ζυγίζει πάνω από 450 τόνους. Ο σταθμός ‘κατοικείται’ από διάφορα πληρώματα αδιάλειπτα τα τελευταία 13 χρόνια.

Πηγή

Tags

ISS