Νέα τεχνολογία μπαταριών από το Χάρβαρντ

Ερευνητές του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνολογία μπαταρίας, που μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια με πολύ χαμηλότερο κόστος, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια νέα γενιά μπαταριών. Τα ευρήματα, δημοσιεύθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο περιοδικό Nature.

Η σημαντική ανακάλυψη αφορά στο είδος των υλικών που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση της ενέργειας. Οι ερευνητές του Χάρβαρντ χρησιμοποίησαν μόρια με βάση τον άνθρακα που βρίσκονται στο αργό πετρέλαιο και άλλες ουσίες, ως υλικό για τη διατήρηση του ηλεκτρικού φορτίου. Οι περισσότερες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σήμερα χρησιμοποιούν μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών νικελίου - υδριδίου μετάλλου (NiMh) και ιόντων λιθίου (Li-ion), οι οποίες είναι πιο δαπανηρές.

Καθένα από τα μόρια κατέχει δύο μονάδες ηλεκτρικού φορτίου, σε σύγκριση με μία μονάδα στις περισσότερες μπαταρίες που βρίσκονται σε εμπορική χρήση σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι η μπαταρία θα μπορούσε να αποθηκεύσει διπλάσια ενέργεια σε έναν δεδομένο όγκο.

Το είδος των μορίων με βάση τον άνθρακα που χρησιμοποιεί το Χάρβαρντ, ονομάζεται Κινόνη (quinone), και είναι μόνο ένα από τα πολλά παρόμοια μόρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και να αποδειχθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Τα αποτελέσματα της ομάδας του Χάρβαρντ μέχρι τώρα αφορούν σε μια μικροσκοπική κλίμακα. Τα μέλη της ομάδας λένε ότι σε τρία χρόνια, θα μπορούσαν να παράγουν ένα πρωτότυπο στο μέγεθος ενός ρυμουλκούμενου οχήματος που θα μπορούσε να ρυμουλκηθεί σε ένα σπίτι με ταράτσα ηλιακών συσσωρευτών και να αποθηκεύσει την ημερήσια παραγωγή ενέργειας για νυχτερινή χρήση. Ωστόσο, μια ενδεχόμενη εμπορική επιτυχία θα απαιτούσε σίγουρα περαιτέρω βελτιώσεις στη διαδικασία.

Ο σχεδιασμός αφορά σε μια "μπαταρία ροής", η οποία μοιάζει με μια συνηθισμένη μπαταρία, αλλά περιέχει ένα υλικό που μπορεί να δεχτεί φορτισμένα σωματίδια κατά την απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας και να τα επιστρέψει σε αργότερο χρόνο. Στην περίπτωση αυτή το υλικό είναι ένα υγρό που αντλείται σε εξωτερικές δεξαμενές, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας. Οι μπαταρίες ροής βρίσκονται ήδη σε εμπορική χρήση, αλλά είναι πάρα πολύ ακριβές και χρησιμοποιούνται μόνο σε εξειδικευμένες εφαρμογές.

Πηγή