Νέα μορφή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Τορόντο ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα μια νέα μορφή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική.

Η υπερφθοροτριβουτιλαμίνη (επιστημονικά αναγράφεται ως PFTBA) είναι ένα τεχνητό αέριο, που χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η PFTBA είναι το πιο ισχυρό από όλα τα αέρια που βρέθηκαν να έχουν επίδραση στην ακτινοβολία της ατμόσφαιρας.

Η PFTBA δεν έχει εισαχθεί ακόμα στην οικογένεια εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Σε σύγκριση όμως με αυτή την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, ο αντίκτυπός της PFTBA στην υπερθέρμανση του πλανήτη φαίνεται να είναι κατά πολύ ανώτερος από εκείνον του CO2, υποστηρίζουν οι καναδοί ερευνητές.

Ένα μόριο PFTBA στην ατμόσφαιρα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με 7.100 μόρια CO2, αναφέρει η Κόρα Γιάνγκ χημικός στο πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο αέριο έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην κατώτερη ατμόσφαιρα, πριν διοχετευτεί στα ανώτερα στρώματα, και επί τους παρόντος δεν υπάρχει κάποιος γνωστός παράγοντας ικανός να το απομακρύνει, εκτιμούν οι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για την μελέτη.