Το κινεζικό πλοίο που δημιουργεί νησιά

Η Κίνα αποκάλυψε ένα νέο πλοίο- βυθοκόρο, ικανό να κατασκευάζει νησιά όπως αυτά που το Πεκίνο έχει ήδη φτιάξει στην αμφισβητούμενη Θάλασσα Νότιας Κίνας,όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

tian kun hao

Το πλοίο περιγράφεται ως «κατασκευαστής μαγικών νησιών» από το ινστιτούτο που το σχεδίασε, και τα αποκαλυπτήριά του έγιναν εν όψει της επίσκεψης Τραμπ στην Ασία.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για τη δημιουργία τεχνητών νησιών στη Θάλασσα Νότιας Κίνας για να ενισχύσει τις αξιώσεις της στα αμφισβητούμενα ύδατα, τα οποία διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ταϊβάν.

tian kun hao

Το πλοίο ονομάζεται Τιαν Κουν Χάο: Πρόκειται για όνομα που προέρχεται από την κινεζική μυθολογία, και ήταν ένα μυθικό τεράστιο ψάρι που μπορούσε να μεταμορφωθεί σε πουλί. Έχει μήκος 140 μέτρων, κάτι που το καθιστά το μεγαλύτερο πλοίο του είδους του στην Κίνα και, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, στην Ασία. Φαίνεται πολύ ισχυρότερο από τις βυθοκόρους που είχε μέχρι τώρα η Κίνα, και είναι ικανό να σκάβει 6.000 κυβικά μέτρα την ώρα, 35 μέτρα από την επιφάνεια του νερού.

tian kun hao

Μπορεί να σκάψει σε άμμο, λάσπη και κοράλια, συλλέγοντας το υλικό, ρουφώντας το και αποστέλλοντάς το σε απόσταση μέχρι και 15 χλμ, «ανακτώντας» στεριά. Παρόμοια σκάφη (αν και κατά πολύ μικρότερα) χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία νησιών στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, εγχείρημα που άρχισε στα τέλη του 2013. 

Πηγή