Εξατομικευμένα αθλητικά παπούτσια μέσω 3D printing

Η τρισδιάστατη εκτύπωση (3D printing) θεωρείται βέβαιο πως θα αποτελέσει κομμάτι του κοντινού μέλλοντος, έχοντας εισέλθει ήδη δυναμικά στο παρόν πολλών διαφορετικών τομέων.

Ένας εξ αυτών είναι η υπόδηση, και συγκεκριμένα τα αθλητικά παπούτσια, με την adidas να αποκαλύπτει το Futurecraft 3D: Μία 3D printed ενδιάμεση σόλα αθλητικού παπουτσιού, που μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ποδιού του κάθε χρήστη.

Το όλο 3D concept εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του «Futurecraft series», μιας πρωτοβουλίας που επικεντρώνεται στην open source συνεργασία με στόχο την καινοτομία.

«Φανταστείτε να μπαίνετε σε ένα κατάστημα adidas, να τρέχετε για λίγο σε έναν διάδρομο και αμέσως να παραλαμβάνετε ένα 3D printed αθλητικό παπούτσι- αυτή είναι η φιλοδοξία της τρισδιάστατα εκτυπωμένης ενδιάμεσης σόλας της adidas.

Η δημιουργία ενός εύκαμπτου αντιγράφου του αποτυπώματος του ποδιού του αθλητή, που ταιριάζει ακριβώς στο σχήμα και τα σημεία πίεσής του, θα ετοιμάζει τον αθλητή για την καλύτερη εμπειρία τρεξίματος.

Σε συνδυασμό με υπάρχουσες τεχνολογίες data sourcing και σάρωσης ποδιών, ανοίγει μοναδικές προοπτικές για άμεσο ταίριασμα παπουτσιών στα καταστήματα» αναφέρει σχετικά η εταιρεία.

Το Futurecraft 3D, σύμφωνα με την adidas, αποτελεί απλά το πρώτο κεφάλαιο της σειράς Futurecraft της, που «επιδεικνύει τη δέσμευση της εταιρείας στην καινοτομία σε κάθε τομέα παραγωγής».

«To Futurecraft είναι ο “παιχνιδότοπός” μας. Είναι το πώς προκαλούμε τους εαυτούς μας κάθε ημέρα να εξερευνούν τα όρια της τέχνης μας. Καθοδηγώντας την καινοτομία σε υλικά και διαδικασίες, φέρνοντας το οικείο στο μέλλον» λέει σχετικά ο Πολ Γκάουντιο, creative director της adidas.

Το Futurecraft 3D είναι δυνατόν μέσω μιας open source συνεργασίας με την Materialise, που ειδικεύεται στον χώρο του 3D printing. Αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα σχέδια εντός των επομένων έξι μηνών.