Το Εξάγωνο του Κρόνου απαθανάτισε η NASA

Η NASA ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το διαστημικό σκάφος Cassini κατάφερε να απαθανατίσει για πρώτη φορά ένα τεράστιο ρεύμα αέρα γύρω από τον βόρειο πόλο του Κρόνου. Στη φωτογραφία φαίνονται τα ρεύματα του αέρα που κινούνται με πάνω από 320 χιλιόμετρα ανά ώρα σε ένα σύστημα που παρατηρείται αποκλειστικά στον Κρόνο και είναι γνωστό ως "το εξάγωνο", ένα μοναδικό σύστημα στον Κρόνο που καταλαμβάνει περίπου 32.000 χιλιόμετρα σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη.

Ο τεράστιος τυφώνας – στο μέγεθος της Αυστραλίας - στο κέντρο του συστήματος, κατέχει εξέχουσα θέση στην φωτογραφία. Σύμφωνα με τη NASA, δεν υπάρχει παρόμοιο καιρικό φαινόμενο στο ηλιακό μας σύστημα. Ένας τυφώνας στη Γη συνήθως διαρκεί μια εβδομάδα, αλλά αυτό το φαινόμενο είναι εκεί για δεκαετίες, ίσως και αιώνες. Η μαγνητοσκόπιση του φαινομένου κατέστη δυνατή λόγω του φωτισμού του εσωτερικού του από τον ήλιο στα τέλη του 2012. 

Το διαστημόπλοιο Cassini κατάφερε να καταγράψει τη δραστηριότητα χρησιμοποιώντας υψηλής ευκρίνειας κάμερες σε χρονικό διάστημα 10 ωρών. Αυτή η απαθανάτιση δεν θα είναι πιθανότατα η τελευταία, καθώς ακόμα καλύτερη θέα του εξαγώνου θα είναι δυνατή το 2017, όταν θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του Κρόνου.