Επίπεδη Γη: Τι είναι αυτό που πυροδοτεί την πιο παράξενη θεωρία συνωμοσίας στο internet;

Ο Mad Mike Hughes είναι οπαδός του κινήματος «Επίπεδη Γη», στην ιστοσελίδα του αυτοαποκαλείται ως «The Last Great Daredevil» και εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του ζητάει χρηματική βοήθεια για την ενίσχυση και υποστήριξη της αποστολής του.

Αυτή την περίοδο προσπαθεί να εκτοξεύσει έναν αυτοσχέδιο πύραυλο, που όμως συνεχώς αναβάλλεται λόγω τεχνικών προβλημάτων. Μετά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια, ανακοίνωσε στο Facebook ότι η επόμενη ημερομηνία της εκτόξευσης θα είναι μυστική…

Ποια είναι όμως η αποστολή του Mad Mike Hughes;

Πάνω στον  αυτοσχέδιο πύραυλο γράφει «Research FLAT EARTH». Με άλλα λόγια ο Mad Mike προσπαθεί να αποδείξει ότι η Γη είναι επίπεδη ή όπως ο ίδιος το «πλασάρει» στα Social Media στην ουσία θέλει να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι  ότι η Γη είναι σφαιρική.

Μέχρι τότε όμως για τον Mad Mike, και για πολλούς ακόμα χιλιάδες οπαδούς του κινήματος, η Γη είναι επίπεδη.

 

Τι είναι το κίνημα «Επίπεδη Γη»;  

Όσο αστεία και να σας φαίνονται όλα αυτά, στην ουσία υποδεικνύουν ότι ένα παλιό κίνημα κερδίζει όλο και περισσότερη φήμη μέσω του internet.

Αυτό το κίνημα, λοιπόν, αποτελείται από χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι όχι απλά υποστηρίζουν, αλλά είναι εντελώς βέβαιοι ότι γύρω μας εξελίσσεται μια άνευ προηγουμένου συνομωσία συμπεριλαμβανομένων όλων των φωτογραφιών από αστροναύτες στο διάστημα, από δορυφόρους, από video, από διαστημικούς σταθμούς και γενικά από οποιοδήποτε υλικό δείχνει την Γη σφαιρική. Μάλιστα είναι σίγουροι  πως κάθε πιλότος στον κόσμο τόσο στην πολιτική όσο και στην πολεμική αεροπορία είναι μέρος αυτής της συγκάλυψης ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Για όλους εμάς τους υπόλοιπους απλούς ανθρώπους, πιστεύουν ότι από μικρή ηλικία είμαστε θύματα μιας καλά οργανωμένης πλύσης εγκεφάλου.

Η απάντησή τους σε οποιονδήποτε θέσει 2-3 λογικά επιχειρήματα  (όπως αυτό στην παρακάτω εικόνα χαχαχαχα) είναι «Εσύ έχεις πάει στο διάστημα για να δεις με τα μάτια σου ότι η Γη είναι στρογγυλή;»

Το κίνημα, όπως αναφέρω και πριν, δεν είναι καινούριο, στην σύγχρονη εποχή χρονολογείται περίπου από το 1849, όταν ο άγγλος εφευρέτης-συγγραφέας Samuel Birley Rowbotham έγραψε το «Zetetic Astronomy: Earth Not a Globe» . Το έργο αυτό αρχικά δημοσιεύθηκε ως φυλλάδιο 16 σελίδων,  το οποίο αργότερα επεκτάθηκε σε βιβλίο 430 σελίδων.

Ο Samuel πίστευε ότι η Γη είναι στρογγυλή (όχι σφαιρική) και κατά μήκος της περιμέτρου υπάρχει ένα τοίχος από πάγο, με τον Ήλιο, την Σελήνη, τους πλανήτες και τα αστέρια να βρίσκονται μόνο μερικά χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

 

Τελικά που οφείλεται η αναζωπύρωση του κινήματος;

Το 1950 υπήρξε μια αναζωπύρωση του κινήματος με την δημιουργία του «The Flat Earth Society», αλλά η σημερινή κατάσταση φαίνεται να προέρχεται από τα Social Media.

Όπως ο Mad Mike, έτσι κι εγώ κάνω το δικό μου research για να το ανακαλύψω.

Έτσι, λοιπόν, η Karen Douglas (κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Kent στο  Canterbury της Αγγλίας), λέει ότι οι θεωρίες συνωμοσίας είναι γενικά ελκυστικές και οι τρεις βασικότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό, είναι οι εξής:

Ο πρώτος λόγος πηγάζει από το αίσθημα αβεβαιότητας για καταστάσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν τόσο σε μικρή όσο και σε μεγάλη κλίμακα. Ειδικά όταν αυτό το αίσθημα φέρνει τους ανθρώπους «εκτός ελέγχου» γίνονται πιο ανοιχτοί στις θεωρίες συνωμοσίας.

Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι τέτοιες πεποιθήσεις αυξάνονται σε περιόδους κοινωνικής κρίσης, όπως η πτώση των Δίδυμων Πύργων στις Η.Π.Α.  

Τέλος, αναφέρει, ότι οι θεωρίες συνομωσίας δίνουν στους πιστούς την απαραίτητη αυτοεκτίμηση που τους επιτρέπει να αισθάνονται καλά για τις ομάδες στις οποίες ανήκουν, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν στους πιστούς την υπόσχεση «ελέγχου» με τη μορφή γνώσης. Επιπλέον, προσθέτει, μερικές μελέτες έδειξαν πως ο ναρκισσισμός και οι θεωρίες συνωμοσίας είναι συνδεδεμένες, καθώς χωρίζουν τον κόσμο σε «καλούς» και «κακούς».

O Michael Wood, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Winchester στην Αγγλία, δήλωσε πως μετά από μια δική του έρευνα στο YouTube σχετικά με το κίνημα Flat Earth βρήκε ενδιαφέρον (από ψυχολογικής πλευράς) στα αρχικά κίνητρα αυτών των ανθρώπων καθώς οι ίδιοι θεωρούν αρκετά τρομακτικό να πιστεύουν σε ένα άπειρο Σύμπαν. Ακόμα, λέει, αρκετοί πιστοί υποκινούνται από θρησκευτικές πεποιθήσεις κάνοντας αναφορές σε βιβλικά κείμενα, ενώ για άλλους η πίστη στο κίνημα Flat Earth φαίνεται να ξεκινά από άλλες θεωρίες συνωμοσίας όπως αυτή που ισχυρίζεται ότι η προσγείωση στην Σελήνη ήταν απάτη.  

Μερικοί πιστεύουν, ότι μέρος του προβλήματος για την αύξηση των flat-Earthers είναι η πολύ δύσκολη κατανόηση της φύσης του Σύμπαντος και ότι η επιστήμη είναι προσβάσιμη μόνο από την ελίτ. Τα μέλη του κινήματος συνήθως λένε ότι «Χρειάζεσαι πολλά χρήματα, χρόνο και γνώσεις για να θέσεις έναν δικό σου δορυφόρο σε τροχιά ή να καταλάβεις τα μαθηματικά που εξηγούν γιατί η Γη είναι σφαιρική». Έτσι οι δικές τους εξηγήσεις απλοποιούν τα πάντα και δεν απαιτούν να δίνεις πίστη & τυφλή εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

Δυστυχώς, όταν μια θεωρία συνωμοσίας ριζώσει είναι δύσκολο να αλλάξει, καθώς οι άνθρωποι που πιστεύουν σε αυτές τείνουν να διατηρούν τις πεποιθήσεις τους που τους οδήγησαν εξαρχής να είναι μέλη ενός τέτοιου κινήματος.  Τα επιχειρήματά τους και οι συζητήσεις που κάνουν με οποιονδήποτε (είτε είναι μέλος είτε όχι) έχουν στόχο να εδραιώνουν ακόμα περισσότερο αυτές τις πεποιθήσεις έτσι ώστε να πείθουν τους εαυτούς τους για την ορθότητα των λεγόμενών τους.

Τελικά φαίνεται πως η «πρόληψη» είναι η καλύτερη λύση, καθώς μελέτες έδειξαν πως άνθρωποι με αναλυτική και κριτική σκέψη είναι λιγότερο επιρρεπείς σε θεωρίες συνομωσίας. Ίσως είναι πολύ σημαντικό να διδάσκονται τέτοιες δεξιότητες τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Υπάρχουν αρκετά group στο Facebook που υποστηρίζουν το κίνημα και φυσικά υπάρχει και η ελληνική έκδοση.

Πατήστε εδώ και διαβάστε ένα χιουμοριστικό-καυστικό άρθρο που διείσδυσε στην ελληνική κοινότητα των flat-Earthers.