Bullitt Center: Eίναι το πιο «πράσινο» κτήριο του κόσμου;

Το Bullitt Center, που υψώνεται εδώ και μερικούς μήνες στο Λόφο του Καπιτωλίου του Σιάτλ, είναι το πιο πράσινο εμπορικό κτήριο στον κόσμο. Αυτό υποστηρίζουν οι δημιουργοί του - και οι εκατοντάδες κριτές των βραβείων του World Architecture News από ολόκληρο τον κόσμο φαίνεται ότι συμφωνούν, αφού του απένειμαν τον τίτλο του πιο «Βιώσιμου Κτηρίου της Χρονιάς».

Το κτήριο, που άνοιξε τις πόρτες του τον Απρίλιο, με τα εγκαίνιά του να συμπίπτουν με την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, κατασκευάστηκε από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Bullitt, το οποίο έχει ως διακηρυγμένο στόχο «να διασφαλίσει το φυσικό περιβάλλον προωθώντας υπεύθυνες ανθρώπινες δραστηριότητες και βιώσιμες κοινότητες». Αποτελείται από έξι ορόφους συνολικού εμβαδού 4.800 τετραγωνικών μέτρων.

Η διεθνής επιτροπή διέκρινε το κτήριο για τα υψηλής τεχνολογίας συστήματά του και το συνδυασμό πολλών χαρακτηριστικών βιωσιμότητας. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει πράσινη στέγη που φιλτράρει το βρόχινο νερό, σύστημα συλλογής και καθαρισμού/ανακύκλωσης του «γκρίζου νερού» από συγκεκριμένες συσκευές, τουαλέτες κομποστοποίησης, φωτοβολταϊκή συστοιχία στέγης ισχύος 242kW που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του κτίσματος, αλλά και μεγάλα παράθυρα που ανοίγουν επιτρέποντας την αξιοποίηση στο έπακρο του φυσικού αερισμού και φωτισμού.

Το Bullitt Center έχει κύκλο ζωής 250 χρόνων, ενώ συνήθως τα εμπορικά κτήρια στις ΗΠΑ έχουν κύκλο ζωής κάτω του μισού αιώνα, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα στη χρηματοδότησή του από τις τράπεζες. Σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει ως βάση του ομώνυμου ιδρύματος, όμως διαθέτει πολλούς ενοικιαζόμενους χώρους γραφείων καθώς και χώρο στάθμευσης αποκλειστικά για ποδήλατα.