Όσο λιγότερο τρως τόσο περισσότερο θα ζήσεις!

Μην πάρετε αυτό τον τίτλο λάθος ... αν δεν τρώτε τίποτα θα λιμοκτονήσετε και πεθαίνετε, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι όσο λιγότερες θερμίδες καταναλώνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να επεκταθεί η διάρκεια της ζωής σας.
Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους, με την προώθηση της ανάπτυξης ευεργετικών βακτηρίων στο σώμα, όπως ισχυρίζεται μια νέα κινεζική μελέτη. Σε μια έρευνα που διεξήχθη σε δύο ομάδες ποντικών, διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που τρεφόταν με υποθερμιδική δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά έζησε περισσότερο ενώ τα ποντίκια που έτρωγαν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα έζησαν λιγότερο. Ανάλυση των κοπράνων των ποντικών έδειξαν ότι ορισμένα ευεργετικά βακτήρια που συσχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής εμπλουτίζεται με περιορισμό των θερμίδων.

«Η επιστημονική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός θερμίδων αυξάνει τη διάρκεια ζωής, αλλά τα αναπάντητα ερωτήματα είναι γιατί και πώς;», δήλωσε ο Zhao Liping, ένας καθηγητής μικροβιολογίας πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Aυτή η έρευνα δίνει μια νέα οπτική γωνία για να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ της ποσότητας θερμίδων και της διάρκειας ζωής».

«Παρόλο που βρίσκουμε συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης θερμίδων και τα βακτήρια του εντέρου, και μεταξύ βακτηριδίων και διάρκεια ζωής, αυτό σίγουρα δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει τη διάρκεια ζωής ενός οργανισμού», όπως λέει ο Zhao.

Ένας άλλος ερευνητής που εμπλέκεται στη μελέτη, ο Liu Yong από το Ινστιτούτο Διατροφής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι τα αποτελέσματα αυτά να εφαρμοστούν στον άνθρωπο. Ωστόσο τόνισε ότι προηγούμενη μελέτη έχει δείξει την επίδραση των βακτηρίων του εντέρου στην υγεία των ανθρώπων. " Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα supraorganism (ένας οργανισμός που αποτελείται από πολλούς οργανισμούς). Υπάρχει τεράστιος αριθμός μικροβιακών κοινοτήτων που επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων», είπε ο Liu.