Η μεγαλύτερη γέφυρα στον κόσμο κατασκευάζεται στη Ρωσία

Η Ρωσική πόλη του Βλαδιβοστόκ είναι γνωστή για τις μεγάλες γέφυρες που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Σε λίγους μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή της γέφυρας που θα συνδέει την ηπειρωτική χώρα με το νησί Russky.

Η κορυφή των βασικών της πυλώνων αγγίζει τα 327 μέτρα, ενώ το συνολικό της μήκος είναι 1.104. Μόλις ολοκληρωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο.

Μέχρι σήμερα η Κινεζική γέφυρα Sutong μήκους 1.088 μέτρων κατέχει το ρεκόρ. Η Sutong ολοκληρώθηκε το 2008 από την Γαλλική εταιρεία Freyssinet που είναι υπεύθυνη και για την κατασκευή της γέφυρας του Βλαδιβοστόκ.

Η γέφυρα είναι σχεδιασμένη να αντέχει ανέμους ταχύτητας 250 χιλιομέτρων την ώρα, όμως για την μείωση των κραδασμών η ομάδα των μηχανικών κατασκευάζει αυτό ειδικό προστατευτικό τείχος. «Έχουμε τοποθετήσει ένα ειδικό περίβλημα κατασκευασμένο από Χάλυβα. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε την ένταση του ανέμου και προστατεύουμε την γέφυρα, που σίγουρα θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις».δήλωσε ο μηχανικός της Freyssinet, Ζαν Ντάνιελ Λε Μπον.

Για να δοκιμαστούν οι αντοχές του έργου, οι επιστήμονες κατασκεύασαν ένα μοντέλο της γέφυρας στο Επιστημονικό Κέντρο Δόμησης που βρίσκεται στη Γαλλία. Οι επιστήμονες εξετάζουν την σταθερότητα του μεταλλικού καταστρώματος, ενώ προσπαθούν να αποφασίσουν ποιο σκυρόδεμα είναι πιο ανθεκτικό.

«Δουλέψαμε σε θερμοκρασίες μέχρι και 40 βαθμούς κάτω από το μηδέν, για επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ώρο» δήλωσε ο Λε Μπον,

Το 2012 στο Βλαδιβοστόκ πραγματοποιήθηκε η 24η σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού. Η κυβέρνηση εκσυγχρόνισε την πόλη των 600.000 κατοίκων. Κατασκεύασε όπερα, πανεπιστήμιο και νέο δίκτυο αποχέτευσης.

Η δημιουργία των δύο γιγάντιων γεφυρών, έχει βεβαίως και συμβολική σημασία, αφού σε λίγο καιρό η γέφυρα Russky θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Πηγή