Εμφύτευμα τεχνητής ίριδας αλλάζει το χρώμα των ματιών

Μια πρωτοποριακή μέθοδο που... αλλάζει το χρώμα των ματιών, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ιατρικούς λόγους, εφαρμόζουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τεχνητή ίριδα ματιών!

Η τεχνητή ίριδα είναι ένα πολύ λεπτό εμφύτευμα από ιατρική σιλικόνη, το οποίο τοποθετείται «διπλωμένο» στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού με τη χρήση τοπικής αναισθησίας. Μετά την εισαγωγή του το εμφύτευμα «ξεδιπλώνεται» καλύπτοντας ολόκληρη την περιοχή της ίριδας.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε διάστημα μόλις 15 λεπτών για κάθε μάτι, ωστόσο για να υπάρξει πλήρης ανάρρωση πρέπει να περάσουν το πολύ δύο μήνες.

Το εμφύτευμα τεχνητής ίριδας δημιούργησε ο δρ Kenneth Rosenthal από το οφθαλμολογικό κέντρο Island Eye Surgicenter στη Ν. Υόρκη, όχι τόσο για να αλλάζει χρώμα ματιών όποιος έχει βαρεθεί το φυσικό του, αλλά κυρίως για τη θεραπεία καταστάσεων, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρών.

Μία από αυτές είναι η ετεροχρωμία, κατά την οποία οι ίριδες των ματιών έχουν διαφορετικό χρώμα, αλλά και η συγγενής ανιριδία, μια σπάνια κατάσταση κατά την οποία το άτομο γεννιέται χωρίς ίριδες.

Σύμφωνα με τον δρ Rosenthal, το εμφύτευμα έχει τοποθετηθεί ήδη σε 17χρονο που γεννήθηκε με συγγενή ανιριδία.

Τόνισε δε ότι η τοποθέτησή του δεν επηρεάζει προβλήματα όπως η μυωπία και η πρεσβυωπία και παρουσιάζει ελάχιστες παρενέργειες, ωστόσο κατά καιρούς έχουν αναφερθεί περιπτώσεις οφθαλμολογικών μολύνσεων, ευαισθησίας στο φως και φλεγμονής.